Uleiul de masline in dieta!

masline

 

Impreuna cu painea si vinul, uleiul de masline este unul din alimentele cele mai incarcate de simboluri. Mai intai este simbolul "bunelor" tendinte  in alimentatia actuala, care redescopera savoarea insorita a bucatariei mediteraneene, o bucatarie ce respecta vechile traditii, propunand produse 100% naturale, gustoase si benefice pentru sanatate.

Este simbolul reintoarcerii la izvoare. Uleiul de masline, aliment biblic, a fost unul din stalpi civilizatiei antice, ai carei mostenitori suntem noi cei de astazi. Stramosii nostri foloseau uleiul de masline nu numai ca hrana ci si pentru a-si lumina casele si pentru a-si ingrijii ranile. Asadar , uleiul de masline este simbolul legaturii continue intre intelepciunea credintelor de demult, ancestrale,  de teoriile moderne referitoare la nutritie si sanatatea omului din zilele noastre.

Uleiul de masline este simbolul unei stiinte culinare cu vocatie gastronomica, pe care marii maestri bucatari, cu talentul si simplitatea ce ii caracterizeaza, au redescoperit-o si au adus-o la zi, si este, cat se poate de evident, un adevarat simbol al miticului Sud, al vacantelor si al bucuriei de a trai sanatos.

Dar mai presus de toate, uleiul de masline este simbolul unei diete sanatoase, deoarece spre deosebire de celelalte grasimi alimentare acesta contine acizi grasi de o calitate exceptionala si antioxidanti care sunt puternici factori de protectie cardiovasculara.

Asadar pentru inima noastra, uleiul de masline reprezinta un tezaur de binefaceri, cu atat mai mult cu cat se stie ca utilizarea sa zilnica previne afectiuni ca diabetul, obezitatea, imbatranirea celulara si chiar anumite tipuri de cancer.

Uleiul de masline poate fi utilizat in diferite combinatii:

Cruditati si salate - in vinegreta se potriveste foarte bine cu otetul, lamaia si cu verdeturile. Intr-un regim mediteraneean va spori savoarea salatelor, ce vor putea fi aromatizate cu verdeturi (marar, tarhon, busuioc, menta, rozmarin), cu usturoi, cu ceapa, si citrice (lamaie, portocale, lamaie verde).

Pastele - se pot consuma fierte "al dente" cu ulei de masline, busuioc si parmezan.

Carnea - in tigaie, uleiul de masline -foarte stabil de altfel- poate fi intrebuintat pentru prepararea carnii.

Pestele - inainte de a fi pus la cuptor  sau pe gratar, acesta va fi uns cu ulei de masline.

Orezul - fiert in apa, orezul poate fi aromatizat cu ulei de masline. Pentru rizzoto, orezul poate fi chiar calit in ulei de masline.

Prajituri - uleiul de masline poate inlocui untul in checuri, briose si aluaturi pentru tarte, combinandu-se foarte bine cu celelalte ingrediente.

Concluzia este ca, pentru a ne putea bucura de virtutiile uleiului de masline , acesta trebuie consumat intr-o cantitate de cel putin 20-30 g pe zi, dar un consum mai mare nu poate fi decat benefic.

Sursa:uleiul de masline-un aliment esential pentru sanatatea ta-Michel Montignac

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.