Cum se alege un ulei de masline de calitate

sigle certificari

Ca si in cazul vinului, uleiul de masline nu se cumpara fara o atenta examinare a etichetei deoarece o buna alegere se face prin studierea tuturor informatiilor trecute acolo. Pentru producerea unui ulei de masline de calitate este imperios ca acesta sa fie fi extras numai prin procedee mecanice, la o temperatura optima pentru a nu-l altera. Deasemenea un ulei de masline de inalta calitate trebuie sa  fie extras dintr-un singur soi de masline si toate maslinele sa provina dintr-o singura zona. Toate aceste detalii pot fi citite pe o eticheta completa.

Un rol important in alegerea unui ulei de masline il are si degustarea, procedeu asemanator cu degustarea unui vin.

Vazul are un rol important in degustare: se apreciaza claritatea, transparenta  (sau opacitatea) si culoarea uleiului. Uleiurile din fructe tinere pot fi mai tulburi, dar au un gust foarte bun. Tulbureala poate fi voita - apare in absenta filtrarii-pentru a fi pastrate particulele in suspensie, fapt ce ii confera o savoare caracteristica.

Nasul:  mirosind uleiul se pot descoperi diverse arome(specialistii pot descoperi 77 de molecule distincte) printre care mirosul floral , de iarba proaspat cosita (in cazul uleiului de masline extravirgin Aristeon), de mar verde, de migdale etc.

Un rol important ii revine gustului, aromele fiind descoperite prin retro-olfactie in fundul foselor nazale. In aceasta etapa cele mai cautate sunt savorile, o eventuala astringenta sau un gust usor picant perceput la radacina limbii. Se pot detecta gusturi  de aluna , de lamaie, de coaja de rosii, de pepene, etc. Temperatura ideala pentru degustare este de 28 grade C deoarece permite ca aromele sa fie cat mai bine percepute.

Multi consumatori se arata mirati de pretul relativ mare al uleiului de masline in comparatie cu cel al altor tipuri de uleiuri. Acest lucru este justificat si se explica prin numerosi factori cum ar fi:

- maslinul nu produce decat dupa al saptele an de viata, intretinerea unei livezi de maslini este destul de costisitoare si presupune aplicarea ingrasamintelor, tundere, protectie fitosanitara, irigatii, etc.

- culesul maslinelor se face manual, resursele umane reprezentand  astfel 50% din pretul uleiului de masline.

- raportul fruct/ulei; in medie pentru obtinerea unui litru de ulei de masline sunt necesare  5 kg fructe. In cazul maslinelor koroneiki care sunt dedicate pentru obtinerea uleiurilor (masline din care este obtinut si uleiul de masline extravirgin Aristeon) raportul fruct/ulei este de aproximativ 3kg fruct/1 litru ulei. Deasemenea din aceste masline se obtine si cel mai bun ulei  de masline extravirgin-stanandard mondial in uleiurile de masline, folosit foarte des in ameliorarea uleiului de masline de o calitate mai slaba.

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.