Virtutile uleiului de masline par sa fie apreciate atat pe plan culinar cat si medicinal si cosmetic, dupa cum au fost subliniate si evidentiate de anticii Hipocrat, Gallienus, Plinius, Averroes. In vechime uleiul de masline era recomandat la masajele cu care se tratau durerile de spate si intra in compozitia multor unguente, lucru atestat de Discoride, botanistul grec din sec. I, in tratatul sau despre folosirea plantelor. In amestec cu rasina ,dafin , mirt a fost folosit la peste 473 de remedii recunoscute pentru eficacitatea lor, dupa cum spunea medicul grec din sec.II , Gallienus. In 1478, medical Papei Iulius al-II-lea face urmatoarea remarca:"Uleiul extras din maslinele verzi este extreme de sanatos pentru sanatate...Se potriveste de minume la la prepararea unguentelor, este dulce, pur, translucid si penetrant intrand foarte bine in piele."
In medicina de astazi uleiul de masline serveste ca excipient pentru unele substante injectabile.In homeopatie, uleiul de masline apare ca remediu indicat in special in hipertensiunea arteriala, precum si in evacuarea bilei.
De cateva zeci de ani, datorita unui numar tot mai mare de de studii asupra proprietatilor medicinale ale uleiului de masline , cunostintele cu privire la actiunea sa benefica asupra sanatatii-mai ales cand este consumat pe cale orala reunind astfel gastronomia si prevenirea- au progresat necontenit.